Interviews
Om meer informatie te verwerven hebben wij een aantal personen geïnterviewd,
Deze interviews zijn gericht op hun ervaring met diversiteit en ongelijkheid.

De Nederlandse cultuur
Geïnterviewde: K. de G
Gericht op de Nederlandse sub-cultuur: Gabber
Als gabber wordt je door de maatschappij meestal al afgeschreven voordat ze kennis hebben gemaakt met je. Dit ziet K. als ongelijke behandeling.
K. vertelt dat hij tijdens een sollicitatiegesprek voor de functie automonteur is afgewezen, omdat hij volgens de werkgever er door zijn bomberjack niet representatief uit zag. Terwijl tijdens het werk deze niet onderdeel zou zijn van zijn werkoutfit,
Ook heerst er nog het beeld van de video's die Ruben van der Meer heeft gemaakt over 'Gabber' en 'Super gabber', volgens K. kloppen deze video's niet bij het beeld van gabbers en zijn dit vooroordelen die door de maatschappij worden geaccepteerd. K. geeft ook aan dat hij na de afwijzing van het bedrijf verder is gegaan met solliciteren. Hierbij droeg hij geen bomberjack meer, maar paste hij zich aan en droeg hij een 'nette' jas naar zijn volgende sollicitatiegesprek.
Ondertussen werkt K. al een jaar bij dit bedrijf en kan hij nu wel zijn eigen kleding dragen zonder in de problemen te komen. Wel geeft K. aan dat je nog steeds raar wordt aangekeken als je zo over straat gaat, maar dat hij dit ondertussen wel gewend is. .
Verder ervaart K. wel dat er meerdere culturen zijn in Nederland, maar hij komt niet zoveel in aanraking met andere culturen behalve op werk en het feit dat je in Nederland bijna alle gerechten van de wereld kan eten.

Cultuur in de klas
Geïnterviewde: Mevrouw X
Gericht op cultuur in de klas.
Er is een interview afgenomen met mevrouw X zij is al 32 jaar werkzaam op een basisschool in Amsterdam.
Deze school heeft over het algemeen kinderen van een allochtone afkomst op school zitten.
Ze heeft veel verschillende nationaliteiten voorbij zijn komen zoals Turks, Marokkaans, Chinees, Italiaans, Filipijns etc. maar er is ook een kleine groep Autochtone kinderen.
Ik vroeg over de normen en waarden die zij naleeft en hoe dit in de klas is. De normen en waarden die zij van het eigen land volgt is bijvoorbeeld het aankijken als je tegen iemand praat. In sommige culturen het juist netjes is om naar beneden te kijken tijdens het praten. Daarom is het erg belangrijk om rekening te houden met de verschillende culturen maar ze wilt wel ook de Nederlandse cultuur meegeven aan de kinderen.
De grote verschillende tussen de culturen zijn dat in Nederland veel aan regels moeten houden, geordend en gestructureerd zijn. Over de buitenlandse cultuur zegt ze dat die veel gemakkelijker zijn en een stuk (gast)vrijer zijn. Met discriminatie heeft zij in de klas niet te maken gehad. Dit kan zijn doordat er in de klas zo veel verschillende nationaliteiten zijn waardoor er niet zo veel discriminatie is. Daarbuiten gebeurt het wel eens omdat ze zichzelf ook niet heel goed kunnen uitdrukken, omdat ze nog niet de Nederlandse taal beheersen. Conclusie discriminatie in de klas komt volgens haar niet echt veel voor maar het daarbuiten wel eens voorkomt.

Arubaanse cultuur
Geïnterviewde D.
Gericht op de cultuur van Aruba.
D. is een man die geboren is in Aruba, en is met zijn ouders verhuisd naar Nederland. D. volgt zijn normen en waarden na van de cultuur Aruba, het lekkere eten, de gastvrijheid en het respect voor andere geeft hij zelf aan. Tijdens de jaren dat D. hier woont heeft hij veel te maken gehad met discriminatie. Hij geeft aan vooral vroeger veel uitgescholden te zijn aan de hand van zijn huidskleur, daarbij de opmerkingen ‘ga terug naar je eigen land’ vielen zwaar. D. geeft aan dat dit soms leidde tot vechten. D. heeft ook te maken gehad met discriminatie op het gebied van werk, dit heeft hij ook getest met een Nederlandse vriend van hem. Er werd bij het uitzendbureau tegen hem gezegd dat de vacature niet beschikbaar is en tegen zijn vriend werd gezegd van wel. D. vind dat het nu binnen de samenleving een stuk meer word geaccepteerd, maar nog niet helemaal.

Egyptische cultuur
Geïnterviewde: Mark
Gericht op de cultuur van Egypte
Mark is geboren en getogen in Nederland maar is Egyptisch van afkomst.
Mark geeft aan dat hij zich volledig houdt aan de Nederlandse normen en waarden maar dat hij van huis uit ook Egyptische normen en waarden meegekregen heeft die hij niet vergeet. Hierbij benoemt hij vooral religie.
Mark verteld dat mensen weleens van zijn culturele gewoontes opkijken omdat het natuurlijk wel hier en daar verschilt van de Nederlandse cultuur denk maar aan het vasten (religie gebonden)
Maar dat er verder wel respectvol gereageerd word etc.
Hij ervaart geen enorme verschillen maar geeft aan dat dit komt omdat hij zelf niet in Egypte gewoond heeft en dus vooral de Nederlandse normen en waarden zelf ook naleeft. ‘Tuurlijk is er verschil in eten, taal en gedrag, wat samenhangt met religie, maar verder zijn er geen verschillen die te opvallend zijn’, zegt hij.
Hij heeft zelf nooit met discriminatie te maken gehad en is ook nooit afgewezen voor een baan o.i.d maar iets wat hij wel ervaart is dat hij harder zijn best moet doen omdat hij een niet-westerse allochtoon is. Wat soms ook het gevoel geeft dat hij erbuiten valt.
Hij voelt zich wel geaccepteerd binnen het bedrijf waar hij nu al een jaar werkt. Er werken mensen van diverse etniciteiten geeft hij aan en dat werkt prettig.
Hij vind dat de diverse etniciteit geaccepteerd wordt in Nederland. ‘Dat kun je merken aan de verschillende culturele gewoontes die door een ieder van ons overgenomen worden en aan het feit dat iedereen de gelegenheid krijgt om zijn eigen normen en waarden na te leven’, zegt hij.
Maak jouw eigen website met JouwWeb